Vereniging Van Haptotherapeuten Nederlands Genootschap Sportmasseurs GZ Haptotherapeut

Wat is sportmassage?


Een mooie definitie van sportmassage is:
Het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen.

Waarom sportmassage?


Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, die het directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning, terug te dringen. De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. Een effect van massage is psychische en lichamelijke ontspanning. Naast het ontspannen gevoel dat dit geeft, zal ook dit effect het lichaam sneller laten herstellen. De stofwisseling wordt positief be´nvloed. Hierdoor herstelt men sneller en kan men weer sneller een bepaalde prestatie leveren.


Voor wie is sportmassage bedoeld?


Sportmassage is bedoeld voor alle sporters, de recreatieve sporter en de sporter die zijn sport op hoger niveau beoefent. Het functioneren van de spieren verbetert door gerichte massages. Ook als er geen klachten zijn is een bezoek aan de sportmasseur zinvol.

Door deskundige massage en advies kunnen blessures sneller en beter genezen. Verder zullen nieuwe aandoeningen minder snel optreden door een verbeterde spierfunctie en een verbeterd lichaamsgevoel. Als ondersteuning voor intensieve training is massage dus effectief.


Blessurepreventie


Wat is blessurepreventie en wat zijn de voordelen ervan?

Blessurepreventie is het gezonde lichaam gezond houden. Uit onderzoek is gebleken dat 70% van de blessures bij sporters voorkomen hadden kunnen worden. Voorwaarde is dan wel dat de begeleiding optimaal is en dat de sportman verantwoording wordt bijgebracht voor de gezondheid van zijn eigen lichaam. Het lichaam (bewegingsapparaat) moet beoordeeld en behandeld worden als het nog gezond is.

Een overbelasting doet zich vaak langzaam voor. Er is nog geen duidelijke blessure, maar de eerste signalen zijn er wel, doch deze worden niet of nauwelijks onderkend. De sporter ervaart klachten tijdens en vlak na de inspanning. Onderzoek, advies, massage, herstelbevorderende oefeningen en maatregelen zijn hier dan nodig.

Herstel wordt ook mede bepaald door te luisteren naar je lichaam.

Home
Haptonomie /-therapie
Sportmassage
Weer(baar) in jezelf
Familie/organisatie Opstellingen
Coaching
Wie ben ik ?
Vergoedingen
Contact